Myalgische Encephalomeyelitis

ME/CVS staat voor Myalgische Encephalomyelitis, ook bekend als het Chronisch VermoeidheidsSyndoom. ME/CVS is een heel complexe ziekte waarbij meerdere systemen van het lichaam betrokken zijn. Een ziekte die het zenuwstelsel, de bloedsomloop, de hersenen, het spierstelsel, de organen en de spijsvertering kan aantasten.
Vaak is niet vermoeidheid, maar het niet kunnen herstellen van de uitputting na een (geringe) inspanning is het grootste probleem bij ME/CVS.

Een deel van de mensen met ME/CVS heeft (chronische) pijn. Veel mensen met ME/CVS ervaren na een lichamelijke, cognitieve of emotionele inspanning een merkbare verslechtering in het welbevinden en het algemene functioneren. Er is vaak sprake van volledige uitputting.
Vaak heeft ME/CVS tot gevolg dat het leven van patiënten op dramatische wijze beperkt wordt. In de ernstigste vorm kan ME/CVS het leven van de getroffene volledig verwoesten.

De oorzaak van ME/CVS is nog onbekend, maar de ziekte zou in veel gevallen getriggerd kunnen zijn door een infectie of een andere voorafgaande gebeurtenis.

In het geval van Esmée wordt dit getriggerd doordat de hersenzenuw en hersenstam worden gemanipuleerd door CCI/AAI.