Craniocervicale-instabiliteit Atlantoaxiale instabiliteit

Een aandoening waar weinig over bekend is maar dat grote levensbedreigende gevolgen heeft.

Wanneer er sprake is van een vorm van hypermobiliteit zijn de banden rondom gewrichten te laks. Deze banden houden de gewrichten in verband. Wanneer deze banden laks zijn is er teveel speling in de gewrichten waardoor de gewrichten (deels) uit de kom kunnen raken. Dit veroorzaakt veel pijnklachten.
Bij CCI/AAI zijn de banden die de bovenste nekwervels op hun plaats houden te laks waardoor er verschuivingen van de nekwervels plaatsvinden en zenuwen klem komen te zitten. Er ontstaat druk op de hersenstam. Door de stress op de hersenstam en de zenuwen raakt het ‘autonoom zenuwstelsel’ ontregeld. Vanuit dit autonome zenuwstelsel worden alle vitale functies van je lichaam geregeld zoals hartslag, bloeddruk, ademhalen, spijsvertering, enzovoort.
Hierin ligt ook de oorzaak van de POTS en ME.

Bij Esmée zijn zes van de zeven nekwervels instabiel met voor- en achterwaartse verschuivingen waardoor er een vernauwing of verwijding van de tussenwervelschijven komt. Bij te ver draaien van de nek worden de bloedvaten in de nek deels afgekneld. Dit alles zorgt voor continu pijn in haar nek en hoofd. Er is geregeld sprake van bewustzijnsverlies met bijkomende neurologische symptomen zoals schudden, brainfog, moeite met concentratie en geheugen, verstoorde slikreflex, enzovoort, enzovoort.

Deze aandoening heeft een progressief karakter en zal dus alleen maar ernstiger worden. Bij Esmée is dit goed te merken. Haar klachten worden steeds ernstiger en de prikkels die zij kan verdragen worden steeds minder. Een uurtje bezoek is al teveel.

De operatie die Esmée nodig heeft zal het grootste deel of alle nekwervels vastzetten zodat de zenuwen en hersenstam geen gevaar meer lopen. Het is bewezen dat de neurologische klachten aanzienlijk zullen verbeteren. Ook zal Esmée veel minder pijn hebben. De mate van herstel is niet nauwkeurig te voorspellen en hangt mede af van de schade die vóór de operatie ontstaat maar is wel veelbelovend.